To już drugie przedsięwzięcie uczniów klasy 5 w ramach „Programu dla szkół”, mające na celu poszerzenie wiedzy na temat zdrowego stylu życia oraz utrwalenie prawidłowych nawyków żywieniowych.

Wszyscy wiemy, że warto jeść owoce, ponieważ dostarczają niezbędnych do życia substancji, chronią przed chorobami układu krążenia, cukrzycą i niektórymi nowotworami. Większość owoców jest niskokaloryczna więc można z nich zrobić np. sałatki owocowe, mango lassi, czy sorbet. Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje, aby w naszym codziennym menu znalazło się minimum 400 g warzyw i owoców podzielonych na pięć porcji.
Wykonane przez uczniów sałatki owocowe to prawdziwa bomba witaminowa, a przygotowanie ich nie zajęło dużo czasu. Sałatki były pyszne, zdrowe i bajecznie kolorowe.
I co najważniejsze stanowią one doskonałą alternatywę dla słodyczy.













